erfgoedobject

Herenhuis met tuin

bouwkundig element
ID
84667
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84667

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Herenhuis: tuin
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis gelegen in grote tuin, tegenover het kasteel van Berlare. Huis met bijgebouwen zijn opgetekend in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 als hofstede van Sieur Jan Baptist Abbeel. In de 19de eeuw woning van burgemeester A. Veldeman (1802-1880). In de loop van 19de en 20ste eeuw notaris- en dokterswoning. Oorspronkelijk huis met de twee bijgebouwen in U-vormige opstelling naar de straat gericht, de twee bijgebouwen werden in de jaren 1920 gesloopt en in 2001 heropgebouwd. Huis gerestaureerd in 2001-2007. Tuin afgesloten door sierlijk ijzeren hek aan dito pijlers.

Vrijstaand herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Breedhuis met dubbelhuisopstand, recent bij renovatiewerken herpleisterde voorgevel. Lijstgevel met eenvoudig aflijnend hoofdgestel met geprofileerde architraaf en kroonlijst met klossen en tandlijst. Middenrisaliet van drie traveeën geaccentueerd door bekronend driehoekig fronton met oculus, rustend op consoles. Rechthoekige deur met bovenlicht versierd met ijzeren tracering, voorafgegaan door trap met drie treden, en gevat in een spiegelboogvormige arduinen omlijsting in rococostijl met flankerende pilastertjes op neuten en met imposten, geprofileerde arduinen tussendorpel en bekronende waterlijst. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot cordon, en met persiennes. Gelijkaardige roodgekleurde achtergevel met rechthoekige muuropeningen gevat in contrasterende vlakke gepleisterde omlijsting.

  • Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333.
  • VAN DEN BREEN E., Terrierboek van Berlare opgesteld in het jaar 1774 door Pieter Frans Van Tieghem, Berlare, 1983, p. 61.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 112-115.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84667 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.