Herberg De Zwaan en mouterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan en mouterij

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken

Beschrijving

Voormalige herberg "De Zwaan" en mouterij, laatste pand van de Wapenplaats aansluitend bij de Markegemstraat.

Reeds vermeld in 1721, in de 19de en 20ste eeuw speelt het café een rol in het gemeenschapsleven (onder meer vestiging van een toneelvereniging). Het café krijgt achtereenvolgens de namen "Hotel de Flandre" en "Flandria". Rijwoning van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts een koetsdoorgang. 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met oudere kern. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, vensters met vlakke omlijstingen.

Achterliggende bakstenen gebouwen van de voormalige mouterij gegroepeerd rond een geasfalteerde binnenplaats.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, DW2039.
  • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 61-63.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien