erfgoedobject

Catharinakapel

bouwkundig element
ID
84603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84603

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Catharinakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd de "Catharinakapel", wordt al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine". Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak.

De laatclassicistische hoger opgetrokken gevel met eenvoudig driehoekig fronton wordt geflankeerd door twee steunberen. Beraapt en grijsbeschilderd boven een gepekte plint. Verdiepte, rechthoekige deuropening met blind rond boogveld ingepast in een rechthoekige muurnis. Vleugeldeur met traliewerk en arduinen buitentrapje. In de top twee witbeschilderde banden, de bovenste doorbroken door een spitsboognis. Bekronend smeedijzeren kruis. Witbeschilderde zij- en koorgevels boven een gepekte plint en met baksteenfries onder de dakrand.

Interieur. Bepleisterde, grijsbeschilderde muren en tongewelf. Een geprofileerde en geelbeschilderde lijst wordt in de apsis opgevangen door twee pilasters met eenvoudig kapiteel versierd met engelenhoofdje en palmetten. Altaar op sokkel en twee flankerende pilasters, (18de-eeuws?) beeld van de heilige Catharina met polychrome beschildering. Vloer betegeld met rode plavuizen.

Achter de kapel strekt zich de Baliekouter uit.

  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 260.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wakken, s.l., s.d., nr. 9.
  • SANDERUS A., Flandria Illustrata, Keulen, 1641-1644.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Catharinakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84603 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.