• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gelegen in de dorpskern van Wakken. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) en de Ferrariskaart (1770-1778) is hier bebouwing aangeduid. Eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. Bouwsporen in de zijgevels, met vlechtingen, tonen aan dat het huis oorspronkelijk minder diep was. Wellicht werd het huis in de loop van de 19de eeuw uitgebreid in de diepte en het dak verhoogd. Volgens een postkaart uit de jaren 1920 gaf een poortje rechts van het huis toegang tot de tuin, het poortje is heden vervangen door een garage.

Halfvrijstaand, verankerd, bakstenen dubbelhuis met (recenter?) gecementeerde voorgevel met imitatievoegen boven een plint in imitatie breuksteen. Twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Eenvoudige muuropeningen, deur met geprofileerde bepleisterde (18de-eeuwse?) omlijsting met oren, buitentrapje en voetenschraper. In de top van de linkerzijgevel steekt een oculus.

• DESMET J., Wakken in oude prentkaarten, deel 2, 1981, nr. 15.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien