Heilig Hartkapel met kapelbomen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel

Beschrijving

Heilig Hartkapel, neogotische straatkapel, prominent gelegen op de hoek met de Vijvestraat, vermoedelijk opgericht in de jaren 1930 door Jacques Vanhaesebrouck. Opgetrokken in bruine baksteen met rode gevelsteen vooraan, op rechthoekig grondplan met driezijdige apsis. Gecementeerde plint en bakstenen fries onder de dakgoot. Spitsboogvormige muuropeningen in zijgevel met omlijsting in rode baksteen. Toegang via dubbele houten deur in een geprofileerde spitsboogomlijsting en erboven een spitsboognis. Deuromlijsting en nis zijn voorzien van een druiplijst in gesinterde baksteen. Schouderstukken en sluitstenen in arduin. Smeedijzeren kruis op de top. Voor de kapel bevindt zich een fruitboom.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oeselgem, s.l., s.d., nr. 6.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Tijdens desktoponderzoek is vastgesteld dat de fruitboom werd vervangen door twee jonge kerselaars, welke de voorgevel van de kapel flankeren.

• Google Maps, Streetview, Wakkensesteenweg, Dentergem [online] (geraadpleegd op 4 mei 2022).