erfgoedobject

Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

bouwkundig element
ID
84482
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84482

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, met twee zijtrapgevels, opgetrokken in rode en gele baksteen op arduinen plint. Segmentboogvormige muuropeningen (enkel deur origineel, overig schrijnwerk naar oud model) in traveenissen, afgeboord met gele natuursteen. Vooruitspringende inkomtravee afgeboord met gele baksteen en voorzien van dakvenster en beglaasde beeldnis met beeld van de Goede Herder. Vermoedelijk is de rechtertravee, samen met de garage in dezelfde historiserende stijl van latere datum (zie ontbreken van plint en verdiepte traveenis). Naar verluidt eertijds voorzien van een dakruiter met bronzen klokje (verdwenen in 1918) en binnen met handtekeningen van Amerikaanse soldaten die er logeerden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

  • BOSSU J., Herstelling van Oeselgems kerk na de oorlog 1914 – 1918, in De Roede van Tielt, jg. 21, 1990, nr. 3, p. 162-179.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84482 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.