Lourdesgrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot

Beschrijving

Lourdesgrot ten westen van de kerk en ten zuiden van de pastorie gesitueerd. Gebouwd tijdens het pastoraat van Jerôme Vanden Weghe (1927-1938). Recht tegenover het portaal van de kerk leidt een voetweg naar de schoolgebouwen. De Lourdesgrot bevindt zich links. De voetweg is afgeboord met bomen, waaronder linde en plataan. Een taxushaag scheidt het grasperk voor de grot van de voetweg, achteraan is het plantsoen afgesloten door een haagbeuk, in het oosten door een bakstenen muur, geritmeerd met pijlers met arduinen dekstenen. Achter de grot bevindt zich een groep linden. De grot, met beeldnis en beeld van Onze-Lieve-Vrouw, is opgetrokken in imitatienatuursteen. Midden in het grasperk omgeven door een ringvormige buxushaag een fel beschadigd beeld van Bernadette.

• BOSSU J., Herstelling van Oeselgems kerk na de oorlog 1914 – 1918, in De Roede van Tielt, jg. 21, 1990, nr. 3, p. 162-179.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien