Hoeve Ten Walle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Walle

Beschrijving

Historische hoeve "Ten Walle". Gelegen aan de oude loop van de Leie, tussen de straat en de rivier in. Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Rond 1600 is dit kasteel reeds in ruïneuze toestand.

Op een figuratieve kaart door F. De Bal uit 1760 is de omwalling niet langer te zien. Hierop staan de losse gebouwen in een vierkant opgesteld. Op dat ogenblik staat er wel reeds een kapel op de locatie van de huidige aan de overzijde van de straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) met dezelfde configuratie.

Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is het woonhuis en de schuur evenals de kapel nog steeds herkenbaar. Links van de kapel leidt een voetweg naar de dorpskern. Volgens kadastergegevens kent het woonhuis verbouwingen vóór 1861, circa 1887, 1944 en 1947. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.

Heden bestaat de site uit een woonhuis met een dwarsschuur, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Beide gebouwen liggen respectievelijk ten zuiden en ten westen van een met grint bedekt erf, met de straat in het westen en de rivier in het oosten.

Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Zeven traveeën, waarvan de meest westelijke een opkamertravee. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk (schuiframen) oorspronkelijk voorzien van luiken (zie duimen). Getoogde deuropening met arduinen buitentrapje in 18de-eeuwse omlijsting in gesinterde baksteen, voorzien van oren en neuten. Stoep aan voor- en achterzijde.

Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw onder pannen zadeldak, met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk minimaal tot de 18de eeuw opklimmend. Vlechtingen en sporen van rondboogopeningen in de zuidelijke zijgevel. Vermoedelijk verbouwd tot stal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1864/38, 1880/11, 1888/10, 1923/7, 1944/10, 1947/15.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 540: Figuratieve kaart van vijf partijen land en meers in het bezit van de deken en kanunnik van de O.-L.-Vrouwkerk te Kortrijk, opgemaakt door F. De Bal, (1760).
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 69: Figuratieve kaart van de parochie van Oeselgem, opgemaakt door Jean Baptiste van Huffel, (1770).
  • DE CLERCQ R., GOEMINNE L., De heren van Oeselgem, in De Roede van Tielt, jg. 32, 2001, nr. 1, p. 3-9.
  • DE CLERCQ R., GOEMINNE L. EN VANDEPUTTE M., Bevolking en grondbezit in Oeselgem tijdens de 18de eeuw, in De Roede van Tielt, jg. 32, nr. 4, 2001, p. 168-187.
  • TAELMAN L., De slag van Oeselgem (1453) in De Roede van Tielt, jg. 33, nr. 3, 2002, p. 135-136.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien