Schoolhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolhuis

Dubbelwoonst van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Historiek

Gebouwd in 1872 door aannemer Henri Baert uit Tielt, naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Angelus De Lancker. Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen).

In 1879 wordt in de Wakkenstraat een vrije school opgericht en daalt het leerlingenaantal in de gemeenteschool drastisch. Vanaf 1884 wordt de gemeenteschool afgeschaft, maar de gebouwen blijven hun status behouden tot in de jaren 1950. Ze worden in gebruik genomen door de vrije school van de zusters van 't gelove uit Tielt, die tot hun verhuis naar hun nieuwe klooster in de Wakkenstraat (nummer 11) hun intrek nemen in het schoolhuis en een huiskapel inrichten in één van de kamers.

In 1918 lijden gemeenteschool en schoolhuis ernstige beschadigingen door beschietingen van de zich terugtrekkende Duitse invaller. Tijdens het interbellum verkrot het schoolhuis. Door de gevechten aan de Leie in mei 1940 geraakt het gebouw opnieuw ernstig beschadigd. In 1941 stelt men architect André Carette aan als architect voor de heropbouw van de schoolgebouwen en de restauratie van het schoolhuis. Vanaf augustus 1943 wordt het schoolhuis in dienst genomen als gemeentehuis tot aan de fusie met Dentergem in 1977. Een grondige restauratie van het gebouw wordt echter nooit uitgevoerd.

Beschrijving

Bruine bakstenen lijstgevel, geritmeerd door traveenissen met bovenaan een tandlijst. Boven de muuropeningen van de begane grond een omlopende druiplijst. Boven de deur opschrift "GEMEENTEHUIS". Getoogde muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. De zijgevel, met rondboogvenster, draagt sporen van beschietingen in de Tweede Wereldoorlog.

• BOSSU J., Oeselgem en de geschiedenis van het onderwijs, Tielt, 1999, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien