erfgoedobject

Monument aan de Leie

bouwkundig element
ID
84466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84466

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument aan de Leie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Monument aan de Leie, gelegen voorbij het kerkhof aan de westzijde van de straat vlak voor de "4-frontenbrug" over de oude bedding van de Leie. In een roestkleurige staalplaat worden de oude en de nieuwe loop van de Leie weergegeven door middel van uitsparingen. Erlangs worden belangrijke historische sites en gebeurtenissen aangeduid. Onderschrift luidt: "EEUWEN SCHOOF / DE LEIE HIER / LANGZAAM VOORBIJ". Aan de zijkant twee plakkaatjes met opschrift "GIFT / DORPSRAAD / V.E.W.W. / ONTW. TAELMAN L. / CONSTR. CANNIE GEBR." en "MET DANK AAN / DE / KLAUWAERTS". Het geheel bevindt zich in een driehoekige vijver omgeven door een grasperk.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monument aan de Leie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.