erfgoedobject

Vrijstaand burgerhuis uit het interbellum

bouwkundig element
ID
84454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84454

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande interbellumwoning volgens kadaster opgetrokken circa 1939. Gescheiden van straat door een voortuin omgeven door een lage bakstenen omheining met arduinen deksteen. Rechts van het pand bevindt zich een oprit met smeedijzeren hek, gevat in bakstenen pijlers.

Voorgevel in rode mechanische baksteen op arduinen plint. Licht vooruitspringende inkomtravee en doorgetrokken driezijdige erker in rechtertravee. Zijgevel in rode baksteen met zichtbare verankering en beeldnis met beeld van Maria. Drieledige muuropeningen in linker- en rechtertravee met arduinen stijlen, overkragingen en onderdorpels en dagkanten in baksteen. In middentravee enkelvoudige muuropeningen in getrapte bakstenen omlijsting. Oorspronkelijk schrijnwerk met glas-in-loodinvulling; deur met art-decosmeedwerk met bovenlicht met glas-in-loodinvulling met fonteinmotief.

  • Kadasterachief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1939/4.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand burgerhuis uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.