Herberg Sint Huybrecht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Sint Huybrecht

Beschrijving

Voormalige herberg "Sint Huybrecht", later "Het Dorpshuis" en nog later "Het Gemeentehuis". Tussen 1795 en 1944 deed dit gebouw ook dienst als gemeentehuis. In 1803 wordt het door Pieter Van Den Bossche gekocht van Pieter Bernardus Minne, de laatste griffier van Markegem. In een verkoopsakte van 1803 beschreven als "een schoon woonhuijs van twee stagien viercante in steen onlangs uyt de gront nieuwe gebouwen met de annexe remisen stallinghen, verkenscotten (...) wesende herberg genamt St. Huybrecht". Op een oude foto uit 1920 is te zien dat de gevel gewit is. Een tweede foto, genomen op het eind van de jaren 1930, beeldt de gevel af met siercementering (zie huidig). Links van het gebouw leidt een voetweg naar de oude pastorie in de Brouwerijstraat.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwartpannen zadeldak. Rijk versierde gecementeerde voorgevel in neoclassicistische stijl. Linkerzijgevel is gecementeerd met imitatievoegen, rechtergevel is witbeschilderd. Getoogde muuropeningen op gelijkvloers voorzien van luiken en ramen met kleine roedeverdeling naar 19de-eeuws model, op de verdieping invulling met T-ramen. Deuromlijsting vervangen door recente omlijsting in blauwe hardsteen. Op verdieping: benadrukte middentravee met gecanneleerde pilasters aan weerszijden van de vensteropening. Bijhorende bedrijfsgebouwen volgens het kadaster daterend van circa 1887 bevinden zich achter het woonhuis (deed tot 1953 dienst als cichorei-ast) en in de Dentergemstraat (nu "Voeders Goetry").

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1887/2, 1953/17.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 265, 277, 454.
  • HOLLEVOET F., Van griffel tot kroontjespen. Het schoolverleden van Markegem, in De Roede van Tielt, jg. 22, nr. 1, maart 1991, p. 27.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien