Kapel Maria Troost-in-Nood met gekandelaarde linden

Beschrijving

Kapel Maria Troost-in-Nood. Bedankingskapel van een loteling omdat hij niet werd geloot. Staat rechts van het huis nummer 28.

Kapel in baksteen, onder zwartpannen zadeldak. Witbeschilderde voorgevel met zwarte plint en dubbele houten deur, bovenaan met glas. Opschrift in het boogvlak: "STELT HIER GEEN VOET VOORBIJ / OF ZEGT / MARIA WEEST GEGROET. / TROOST IN NOOD". Beglaasde rondboognis in topgevel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Zij- en achtergevels in bruine baksteen met witbeschilderde voegen. In beide zijgevels rondboogramen met roeden en helder glas. Onder dakrand houten sierlijst met nagenoeg verdwenen witte beschildering.

Binnenin zijn zowel de muren als het tongewelf van de kapel bepleisterd en witbeschilderd. Een blauwe tandlijst markeert de overgang tussen beide. De kapel wordt geflankeerd door twee linden.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, gemeente Markegem, s.l., s.d., nr. 5
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 350.