Maalderij en moderne woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moderne woning

Beschrijving

Kwaliteitsvolle moderne woning voor vrij beroep in rode baksteen met rood voegwerk. Lage bebouwing in baksteen, staal en glas met aansluitend woongedeelte van twee bouwlagen onder zadeldak.

Ten westen van het moderne woonhuis bevindt zich een vroegere stoomkorenmolen met losstaande vierkante fabrieksschouw, volgens het kadaster opgetrokken circa 1885 door Carolus-Philippus Lauwers, pachter van de windmolen van de heerlijkheid "Ter Hoyen" aan de Tieltstraat. Oorspronkelijk opgetrokken in bruine baksteen met steekboogvormige muuropeningen en in een later stadium verhoogd in rode baksteen met rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien. Vermoedelijk verwijst de vorm van het hoger gedeelte van de nieuwbouw naar de vorm van deze stoomkorenmolen. Het geheel onder een zadeldak in rode, Vlaamse pannen, met nok dwars op straat. Fabrieksschouw volledig in bruine baksteen opgetrokken. Circa 1938 werd de stoomkorenmolen vergroot met een éénlagige constructie onder zaagdak.

• Kadasterachief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Dentergem (207), Markegem, 1885/3, 1938/2.
  • Kadasterachief West-Vlaanderen, Mutatiestaten Dentergem (223), Markegem, 1885/15-17.