Herberg Sint-Jozef en cichorei-ast

Dubbelhuis met gevel in gele baksteen op arduinen plint, volgens kadaster opgetrokken circa 1888.

Vroeger was dit de herberg "Sint-Jozef", tot 1910 bewoond door timmerman Henri Vancoilli. Door zijn ligging aan het tramplein veranderde de herberg van naam "De Tramstatie".

Circa 1923 werd de herberg stopgezet en volgens kadastergegevens rechts de cichorei-ast ertegenaan gebouwd. Het woonhuis wordt dan aangepast, zie huidig. Rode baksteenbouw met geelbakstenen gevel onder zadeldak. Gebruik van groengeglazuurde baksteen voor de kordons, fries en sluitstenen. Cichorei-ast in donkerrode baksteen met x-vormige gietijzeren ankers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1888/2, 1923/1.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 458.