Arduinen schandpaal van 1780

Beschrijving

Arduinen schandpaal van 1780, tijdelijk opgesteld op de binnentuin van de bibliotheek (2018 in de Baljuwstraat). De schandpaal is opgericht in opdracht van Anna-Maria Maelcamp, weduwe van Jonkheer Emmanuel-Bernard Moerman en de toenmalige heerseres over de heerlijkheid Oude Walle. In het ancien régime kon ook de heerlijkheid van Dentergem en het Kapittel van Doornik hoge rechtspraak voeren. De schandpaal zou oorspronkelijk ten noorden van de Gottemstraat hebben gestaan, op een oude kaart komt hier het toponiem "De Pellerynkouter" voor. Wellicht werd de schandpaal nooit gebruikt, ook is er nergens sprake van het verwijderen tijdens de Franse Revolutie. Later krijgt de schandpaal een plaats vóór het gemeentehuis. Tijdens de heraanleg van het kerkplein in 2006 werd de schandpaal (tijdelijk) naar hier overgebracht.
Achtzijdige schacht op sokkel, het kapiteel met daarboven een schildhoudende leeuw met het wapenschild van de Moermans is verdwenen.

• HOLLEVOET F., Een nieuwe pilorijn voor Oude Walle in Dentergem (1780), in De Roede van Tielt, jg. 17, nr. 1, 1986, p. 31-35.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien