Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Antoniuskapel

Beschrijving

Antoniuskapel (van Padua), gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren.

Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus.

Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl. Voorgevel met overhoeks geplaatste steunberen. Spitsboogdeur met bakstenen buitentrapje, omlijsting in gesinterde baksteen. De makelaar van de vleugeldeur is versierd met een spitsboog. De top van de gevel is opengewerkt met een driepas. Bekronend, smeedijzeren kruis. In de zijgevels eenvoudige spitsboogramen met omlijsting in gesinterde baksteen.

Interieur met roodbakstenen muren onder spitstongewelf. In het koor een spitsboognis met het beeld van Sint-Antonius. Onder het altaar een gevelsteen met opschrift "DANKBAAR OPGEDRAGEN / AAN DEN / HEILIGEN ANTONIUS / OM ZIJN VOORSPRAAK / EN BESCHERMING / 8 SEPTEMBER 1944".

Naast de kapel staan enkele elzen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1893/3.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, s.l., s.d., nr. 12.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien