erfgoedobject

Vrije basisschool en rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht

bouwkundig element
ID
84381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84381

Juridische gevolgen

Beschrijving

Complex van een vrije basisschool en een rust- en verzorgingstehuis "Mariaburcht". Het geheel bestaat uit een lange straatvleugel uit 1963 met achteraan drie dwarsvleugels.

De oorsprong gaat terug tot 1798 wanneer een drietal zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën uit Ruiselede een school oprichten in Dentergem in een huis langs de Markegemsesteenweg. In 1861 stichten de zusters een klooster langs de Statiestraat en staan in voor het onderwijs en opvoeding van de meisjes van de parochie. In 1877 vragen pastoor en burgemeester van Dentergem aan de zusters om ook de verzorging van bejaarden en wezen op zich te nemen. Het klooster wordt onder meer uitgebreid met een 'hospitael' en een kapel zoals vermeld in de mutatieschetsen van het kadaster van 1878. De kadastergegevens maken verder melding van een reeds bestaande 'werkschool', boomgaard en landgebouw. Circa 1908 kent het gasthuis een uitbreiding, circa 1933 worden kapel en gasthuis samengevoegd. Na de Tweede Wereldoorlog blijkt de accommodatie niet meer toereikend en worden de gebouwen geleidelijk aan herbouwd. In 1963 zijn deze klaar, uitbreidingen aan de achterzijde volgen in 1975, 1987 en 2001.
De vleugel uit 1963 aan de straatzijde is opgetrokken onder invloed van de nieuwe zakelijkheid. Gebouw van drie bouwlagen onder plat dak. Soort van skeletbouw waarin grote glaspartijen en bakstenen borstweringen werden ingepast. Het horizontalisme van de voorgevel wordt doorbroken door de verticale inkompartijen van respectievelijk de school en het verzorgingstehuis. Naast beide inkompartijen een gevelsteen met opschrift "AANNEMER / FIRMA DEVOLDERE PVBA / ARDOOIE". Voortuin over de hele gevelbreedte afgeboord met een natuurstenen muurtje.

Aan de achterzijde bevindt zich dwars ten opzichte van de straatvleugel de kapel uit 1878. Bakstenen zaalkerkje onder leien zadeldak. Ten oosten van de parking staat nog een bakstenen wagenhuis en schuur, restant van de vroegere landbouwuitbating.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1878/6, 1908/15, 1933/4.
  • www.dentergemonline.com

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrije basisschool en rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.