erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
84378
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84378

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis volgens kadastergegevens gebouwd circa 1841 in opdracht van Robertus Destella, heelmeester in Dentergem. De Atlas der Buurtwegen (1843) toont de huidige configuratie en terugwijkend op de rooilijn. Het huis ligt in het oude gedeelte van de vroegere Pontbrouckstraat.
Dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Eenvoudige bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels.Voorgevel met kordons en hoekblokken op de begane grond. Rechthoekige muuropeningen met geprofileerde omlijstingen. Het schrijnwerk met grote roeden is vernieuwd naar oud model, kroonlijst op klossen. De voortuin is afgesloten met een bakstenen muurtje en smeedijzeren hekkens.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1841/1.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84378 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.