erfgoedobject

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen

bouwkundig element
ID
84376
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84376

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek met Meulebekesteenweg, gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen. Oorspronkelijk stond het monument, zie een oude foto, in het centrum van Dentergem, vóór de pastorie, nu het gemeentehuis. De eerste onthulling gebeurt op 12 juni 1927, in 1954 wordt het monument overgebracht naar de huidige plaats. Heden omgeven door een ruim plantsoen, ingeplant in de scherpe hoek die de Statiestraat hier met de Meulebekesteenweg maakt.

Arduinen beeldengroep met beeld van de Salvator Mundi op een arduinen sokkel, zie opschrift uitgevoerd door "G. DELAFONTAINE, MEENEN". Aan de voet van Christus een tafereel met een soldaat die bloemen krijgt van een meisje en haar geknielde moeder. Centraal op de sokkel staat het opschrift "HULDE AAN / CHRISTUS KONING" met daaronder een bas-reliëf met afbeelding van een vredesduif geflankeerd door de data "1914 / 1918" en "1940 / 1945". Links en rechts en op de zijkanten van de sokkel zijn lijsten met de namen van de slachtoffers in de steen gekapt.

Het plantsoen is omgeven met ligusterhagen, daarbinnen zijn verschillende coniferen op symmetrische wijze aangeplant.

  • BEKAERT E., Het Dentergemse gemeentehuis 1784-1994. Verleden en heden van een gebouw en zijn bewoners, in Het tijdschrift van het Gemeentekrediet, jg. 48, nr. 188, 1994/2, p. 26-27.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden...Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge 1996, p. 86-87.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84376 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.