erfgoedobject

Rij arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
84332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84332

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rij arbeiderswoningen, vanaf 1922 tot 1929 in verschillende fasen gebouwd in opdracht van het textielbedrijf Abbeloos en zoon uit Gent. De huizen liggen op een hoogte, hebben voortuinen afgeboord met bakstenen muurtjes en zijn toegankelijk via een trapje. Baksteenbouw met gebruik van sierankers, zowel enkelhuizen als dubbelhuizen, sommige zijn voorzien van een nieuw parement. Enerzijds lage woningen onder gemansardeerd zadeldak met dakkapel, nummers 58 en 62 zijn verhoogd met een verdieping. Gebruik van smalle cordons en tandlijsten in baksteen, sierankers. Anderzijds huizen van twee bouwlagen onder zadeldak met eenvoudige lijstgevels.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1923/3, 1927/4, 1928/12, 1929/7.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rij arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.