Hoeve Hof Oudenwalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Oudenwalle

Beschrijving

Historische hoeve, "HOF OUDENWALLE" zie houten bord, achterin en op een hoogte gelegen. In het ancien régime had Dentergem ongeveer een twintigtal heerlijkheden. Oude Walle was één van de drie grootste en had samen met de kleinere heerlijkheden Groot- en Cleenhuyse, Proost en Hecke een schepenbank die recht sprak over hun gebied. Gezien de ligging vlakbij de dorpskern, in de buurt van de Oude Mandel en palend aan een (hoger gelegen) kouter is het niet uit te sluiten dat op deze plaats de oudste bewoning van Dentergem valt te situeren. Tot op heden kan archeologisch onderzoek noch de vondst van materiële resten deze hypothese staven.

Een figuratieve kaart uit 1725 toont een opper- en neerhof, respectievelijk met omwalling. Het opperhof heeft drie gebouwen gegroepeerd rond een erf, het woonhuis is afgebeeld met een woontoren. Het neerhof heeft twee gebouwen dwars op de straat georiënteerd. Deze configuratie is terug te vinden op alle 18de- en 19de-eeuwse kaarten. Een kaart van 1773 vermeldt de site als "Goet Toudewalle". Op de Atlas der Buurtwegen (1843) krijgt de hoeve de naam "Ferme Damman". Op de Militaire stafkaart van 1862 maar herzien in 1884 en 1910 is de omwalling grotendeels verdwenen. Volgens het kadaster is de omwalling circa 1922 helemaal verdwenen.

Toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Rechts van de grintweg, leidend naar het huis, situeert zich een kleine boomgaard. Het woonhuis, ten oosten van het erf, kan eventueel teruggaan tot de 17de of begin 18de eeuw. Laag huis onder pannen zadeldak met twee aandaken en voorliggende weide. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voor- en achtergevel boven een gepekte plint, stoep aan voor- en achterzijde. Dubbelhuis met verhoogde begane grond. Segmentboogdeur met (vernieuwd) arduinen buitentrapje, bruinbeschilderde, 18de-eeuwse bakstenen omlijsting met oren en neuten en geprofileerde kroonlijst met sluitsteen. Licht getoogde (19de-eeuwse) vensters met grote roedeverdeling en luiken, vernieuwd schrijnwerk naar oud model. De onbeschilderde zijgevels hebben vlechtingen. In elk van de zijgevels zit een rechthoekig venster, links met houten latei, rechts met bepleisterde omlijsting met oren en neuten. De topgevels zijn opengewerkt met een ronde oculus met witbeschilderde bakstenen omlijsting en een druiplijst.

Achtergevel met rechts een opkamertravee. Eenvoudige rechthoekige deur met witbeschilderde bakstenen omlijsting. De vensters werden in de 20ste eeuw gewijzigd. Ten noordwesten van het begraasde erf ligt een bijgebouw, ten zuidoosten zijn recent stallingen gebouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1922/12.
  • Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 174, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • BEKAERT E., Het Dentergemse gemeentehuis 1784-1994. Verleden en heden van een gebouw en zijn bewoners, in Het tijdschrift van het Gemeentekrediet, jg. 48, nr. 188, 1994/2, p. 29.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien