erfgoedobject

Breedhuis

bouwkundig element
ID
84299
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84299
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Oorspronkelijk één dubbelhuis, gelegen op de hoek van de Kerkstraat en de Neerstraat. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (mechanische pannen), uit de 2de helft van de 18de eeuw, met neoclassicistische, gecementeerde decoratie uit eind 19de eeuw. Verankerd bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel, op een hardstenen plint. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met siersluitsteen op de bovenverdieping; oorspronkelijk beluikte vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met smalle druiplijst op de benedenverdieping. Gelijkaardige deur. Muuranker met cijfer 4 in de vierde travee. Recente winkelpui in de twee linkse traveeën. Zijgevel met aandak en bewaard schouderstuk op kraagsteen aan de voorgevelzijde; muuranker met cijfer 7 in de hoekpenant. Lage, aanleunende bijbouw onder pannen bedaking.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84299 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.