Kasteeldomein van Nieuwerkerken

Beschrijving

Gesloten en omgrachte hoeve, uit de 17de en 18de eeuw. Indrukwekkend geheel, door een oprijlaan waarlangs zich een kapel bevindt, met de straat verbonden; prachtige ligging in een vrij gaaf landschap. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekig, gedeeltelijk geplaveid erf.

Ten zuiden, poortgebouw met duifhuis, bereikbaar via een brug over de gracht; hoge constructie onder afgewolfd mansardedak (leien) met twee windvanen; brede, verankerde rondboogpoort in en vlakke kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste hoek- en negblokken; hierboven een getralied, kalkstenen bolkozijn, oorspronkelijk beluikt.

Ten westen van het poortgebouw, woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw, met voorgevelordonnantie aan de erfzijde; vier traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak met drie dakkapellen en een dakruiter. Verankerd bakstenen gebouw, afgewerkt met kalkstenen hoekbanden. Getraliede, kalkstenen kruiskozijnen, oorspronkelijk beluikt, op de eerste bouwlaag, en kalkstenen omlijsting met gedeeld bovenlicht in een gelijkaardige omlijsting. Baksteenlijst met dropmotief. Gelijkaardige ordonnantie in de achtergevel, doch zonder deur.

Ten oosten van het poortgebouw, stal van zeven traveeën onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen); gecementeerde plint; rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met negblokken; rondboogdeuren ingeschreven in een verankerde kalkstenen omlijsting met sluitsteen en negblokken; baksteenlijst met dropmotief; blinde veldgevel op de asemgaten na.

Ten noorden, stal van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien); voorgevelordonnantie uit 18de eeuw, zoals in de hogerbeschreven stal, doch oudere kern; datering 1648 op de sluitsteen van een deur in de rechter zijgevel; deze gevel is afgewerkt met aandak en vlechtingen; rondboogdeurtje in een vlakke kalkstenen omlijsting, met onregelmatig geplaatste negblokken; recent aanbouwsel tegen de linker zijgevel; recente steunberen tegen de achtergevel.

Ten westen, knechtenkwartier (?) of stal van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); gecementeerde plint; twee kalkstenen bolkozijnen en een rechthoekige venster op de eerste bouwlaag, rechthoekige kalkstenen vensters op de bovenverdieping; rondboogdeur ingeschreven in een verankerde, met negblokken en sluitsteen, en een rechthoekig, kalkstenen venstertje als bovenlicht; zijgevels met aandak en vlechtingen.

Ten oosten, ruime dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), op de sluitsteen der poort gedateerd 1734; gecementeerde plint; oorspronkelijk twee poorten, de rechtse werd echter aangepast en later gedicht; kalkstenen, verankerde rondboogpoort met regelmatig geplaatste negblokken; vier rondboogdeurtjes, paarsgewijze gekoppeld en ingeschreven in een rechthoekige, verankerde omlijsting van kalksteen, met sluitsteen en negblokken; baksteenfries met dropmotief; zijgevels voorzien van aandaken en vlechtingen, en uilengaten in de top; open karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Rechthoekige bakstenen kapel onder tentdak (kunstleien), uit eerste helft van de 18de eeuw, gelegen aan de oprijlaan. Rechthoekige deur en een rechthoekig, getralied venstertje, beide in een vlakke kalkstenen omlijsting.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, 19.