Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Kapel, door een dichte kring van lindebomen omgeven. Drukke bedevaart op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

Achthoekig gebouwtje uit de eerste helft van de 18de eeuw, in baksteenbouw met verwerking van kalksteen voor venster- en deuromlijstingen, en hoekblokken. Achtkantig, naar het midden toelopend mansardedak (natuurleien). Noordelijk georiënteerde deur op bordes met rechthoekige, geblokte deuromlijsting onder geprofileerde kroonlijst; bolkozijn als bovenlicht, strekse ontlastingsboog. In noordoost- en noordwestgevel getraliede, rechthoekige venstertjes; in de west- en oostkant, rondboogvenstertjes met hoekblokken, en glasramen van M. Sacré (1974). Kroonlijst: combinatie van bakstenen tandlijst met dropmotief en kalkstenen band.

Witgekalkt, bepleisterd interieur met ten zuiden barokaltaar.

Mobilair: Altaardoek "De Aanbidding der Wijzen" (1716).Gestoffeerde Madonna met Kind, gepolychromeerd, eik (16de eeuw ?). Barokaltaar, gepolychromeerd hout (1716).

• DE COCK A., Notre Dame brune, in Revue des traditions populaires, 23, 1908, p. 72-73.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint- Truiden, Brussel, 1977, p. 20.

Aanvullende informatie

De omgeving van de kapel bestaat uit het kapelhof met elf opgaande bomen en de aansluitende omgeving ten westen van de Bruine-Lieve-Vrouwstraat en ten zuiden van de Kerkomweg. De rest van de omgeving bestaat uit landbouwterrein (akker en grasland), doorsneden door de Bruine-Lieve-Vrouwstraat, gedeeltelijk een holle weg.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000202, Kapel van de Bruine Onze-Lieve-Vrouw en omgeving (GYSELINCK J., 1980).