Sint-Annakapel

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Kapel Sint-Anna en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

• omvat de aanduiding als beschermd monument Kapel Sint-Anna

Beschrijving

Kapel gelegen ten oosten van het kruispunt van de Dikke Eikstraat met de Sint-Annastraat. Voor de kapel, enkele staande wippen der Schuttersgilde, "De Gildebroeders van Sint-Anna", bouwers van deze kapel tussen 1748-1755.

Rechthoekige beuk van twee traveeën uitlopend op een driezijdige absis. Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Westportaaltje onder leien zadeldak, voorzien van een puntgeveltje met muurvlechtingen, kraagstenen en topstuk, aangebouwd tegen de hogere puntgevel met muurvlechtingen; verdwenen kraagstukken en topstuk; in de puntgevel, gesmeed ijzeren muurankers en gepikt bakstenen reliëf: S. ANNA.

Tegen zuid- en noordgevel, schuine bakstenen steunbeer tussen de twee traveeën. Getoogde vensters in gemetste bakstenen omlijsting. In het driezijdig koor, centraal getoogd venster in gemetste omlijsting. Afgewolfd leien zadeldak met klokvormige dakruiter tussen schip en koor.

Sober interieur overkluisd door middel van een tongewelf met Lodewijk XV-stucwerk; bevloering: rode en zwarte tegels in geometrische motieven geschikt.

Mobilair: triptiek: Calvarie met links, Sint-Martinus en rechts, Sint-Barabara (2de helft 16de eeuw); Sint-Anna ten Drieën, gepolychromeerde eik, gotisch (circa 1510).

Gepolychromeerd barokaltaar (midden 18de eeuw).

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, pagina 38.