erfgoedobject

Kasteel Blauwhof

bouwkundig element
ID
84265
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84265
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Kasteel Blauwhof met bijgebouwen zoals de "Speelcamere" en het koetshuis gelegen in een groot beboomd domein met geometrische parkaanleg; de omwalde gebouwen liggen dicht tegen de Hoevensebaan. Het oorspronkelijke domein Blauwhof met een totale oppervlakte van meer dan 100 hectare, gelegen aan weerszijden van de Hoevensebaan, werd in 1919 verkocht en verkaveld. Dit was de eerste en allergrootste verkaveling te Kapellen.

Classicistisch hoofdgebouw bestaande uit haakse vleugels, aan noordzijde palend aan slotgracht.

Symmetrisch opgebouwde linkervleugel op U-vormige plattegrond, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak waarin dakkapellen en oeils-de-boeuf. Vermoedelijk is het oudste gedeelte te dateren circa 1820.

Bepleisterde, beschilderde baksteenbouw op verhoogde begane grond. Markerende hoekpilasters en kordons. Rechthoekige en rondbogige beluikte vensters. Voorgevel geaccentueerd door middenrisaliet; de vroegere portiek met bordestrap en dakvenster zijn verdwenen. Achtergevel met breed uitspringend terras onder dito balkon op gekoppelde zuilen. Gevelbeëindiging met gebogen fronton. Een fraaie dubbele bordestrap met gesmeed ijzeren leuning leidt naar de slotgracht.

Toegevoegde rechtervleugel van twee en vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien, nok loodrecht op straat); de derde bouwlaag werd vermoedelijk later opgetrokken zie de kleinere vensters in bandomlijsting. Materiaal en muuropeningen, zie hoger. Markerende halfronde noordelijke uitbouw met dakterras.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het kasteel zelf werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw met dezelfde volumetrie. De bijgebouwen zijn bewaard.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Koetshuis van kasteel Blauwhof

  • Is gerelateerd aan
    Speelcamere van kasteel Blauwhof

  • Is deel van
    Hoevensebaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Blauwhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84265 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.