Maalderij en lijnkoekbrekerij Jacobs

Beschrijving

Complex met woning. Volgens kadasterarchief in 1902 aan de straat nieuw gebouwde woning door handelaar August Baeten- De Wilde uit Kalken. Door dezelfde eigenaar in 1909 op het achtererf uitgebreid met een lijnkoekbrekerij en in 1912 genoteerde vergroting van het huis naar achter toe. Het complex verkreeg daardoor zijn U-vormige aanleg. Aanvraag voor het plaatsen van een benzinemotor voor een graanmaalderij en lijnkoekbrekerij in de gebouwen in de Kerkstraat op 1 september 1909 ingediend door handelaar Petrus Jacobs-Baeten. Na het overlijden van Petrus Jacobs in 1946 bedrijf overgenomen door neef Louis Jacobs en vanaf dan gekend als "Maalderij Jacobs". Bedrijfsactiviteit stopgezet in 1985.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met dubbelhuis opstand van rode baksteen met decoratieve verwerking van gesinterde bakstenen onder meer in horizontale banden en fries met ruitmotieven. Gootlijst op baksteenfries. Boogvormige muuropeningen. Benedenvensters met luiken, kleinere bovenvensters op kordonlijst. Voordeur gevat in een brede gecementeerde omlijsting.

Links aanpalend breed poortgebouw met voormalig magazijn voor veevoeders met houten zoldertrap die toegang verschaft tot de zolder boven de doorrit. Baksteenbouw onder pannen zadeldak. Voorzien van hoge poort met gekasseide doorrit en in de houten zoldering uitgespaard luik voor ophalen van zakken met houten katrol op de zolderverdieping.

Naar achter verbredend gekasseid erf met links de aanvankelijke lijnkoekbrekerij door Louis Jacobs uitgebroken en vervangen door een graanmaalderij. Laag eenvoudig landelijk bedrijfsgebouw opgetrokken in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Voorzien van schuifpoort en venster met houten latei. Plaatsing in 1947 van een dieselmotor voor graanmaalderij (rogge en gerst). De technische installatie omvat 2 koppels molenstenen (oudste in natuursteen, ander in kunststeen) in de rechterachterhoek op houten maalstoel. Overbrengingssysteem achter een houten bekisting; daarnaast een haverpletter, luikoord met haak voor zakken. Elektrische lift voor zakken (meer dan 30 jaar oud). Een weegschaal. Kleine afgescheiden ruimte in linkerachterhoek met Lister motor ter aandrijving van maalsysteem (met zwengel voor opstarten).

Aanpalend op het achtererf een magazijn met zolderlaadluik bijgebouwd rond 1948 ter vervanging van een ouder deel. Ernaast een stal in beton van omstreeks 1958.

Achterin gelegen afzonderlijk eendelig laag bakhuisje deels uit baksteen en beton.

• Mondelinge gegevens verstrekt door de heer L. Jacobs, Overmere, 2005.
  • Gemeentearchief Berlare, Overmere, Register van besluiten, beslissingen, bevelen en bekendmakingen van het college van Burgemeester en Schepenen maart 1905 – 8 juni 1927.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena