Bewaarschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bewaarschool

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dekenij Sint-Ludgerusparochie en omgeving

Beschrijving

Voormalige parochiale bewaarschool, heden deel van parochiaal centrum. Gelegen op de straathoek met de De Deckerstraat. Ten oosten begrensd door nieuw gebouwd parochiaal centrum aan gesmeed ijzeren hekwerk, ten westen door de huidige rouwkapel in de voortuin van de dekenij. Opgericht in 1876 onder pastoor Livinus Marquenie en door toedoen van juffrouw Julia Schicks en Narcisse Kramp, weduwe van burgemeester Charles Van Meldert. Nieuwbouw in 1877 kadastraal genoteerd als rechthoekig complex rond binnenkoer, bestaande uit hoofdgebouw in neoclassicistische stijl en achterliggende lagere smallere vleugels. Bewaarschool geleid door de zusters van het Kapelhof. Gebouwen van 1977 tot 1988 in gebruik als bibliotheek.

Beeldbepalend hoofdbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Baksteenbouw met geaccentueerde gepleisterde hoektraveeën, op de bovenverdieping voorzien van rondboognissen met grote beelden van Heilige Maria met Kind (links) en Heilige Jozef (rechts) onder bekronende driehoekige frontons. Op de begane grond twee deuren gevat in een geblokte omlijsting waarvan de bepleistering een aantal jaren geleden werd verwijderd. Ook de bepleistering rond de vensters werd weggenomen. De aflijnende puilijst en een rechthoekig paneel voor een gevelopschrift bleef wel behouden. Al het schrijnwerk werd vernieuwd. Linkerzijgevel beraapt. Bakstenen binnenkoergevel, met vergrote vensteropeningen op de begane grond.

Twee haaks geplaatste smallere vleugels aan een geplaveide speelplaats. Linkerbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Rechtergebouw met toegevoegde tweede verdieping onder plat dak op een overkragende ijzeren constructie.

Nieuwbouwgedeelte van parochiaal centrum ten oosten, volgens oude prentbriefkaarten, op de plaats van een lage aanbouw met attiek en centraal rondboogluik in een neobarokke omlijsting met voluten, sterk gelijkend op de bijbouw voor de dekenij.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonnen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 53.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 56-57, 137.