• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1882 door Marie-Catherine De Smedt, weduwe van Pierre-Louis Burm volgens plintopschrift "P (L) Burm / M C De Smedt / 1882". Vervolgens vanaf 1921 bewoond door kunstschilder Pieter Gorus (1881-1941), die zijn atelier in het aanpalende gebouw nummer 46 onderbracht. Gedenksteen met portret in reliëf en jaartal 1881-1941 geplaatst ter gelegenheid van de viering van het geboortejaar van de kunstenaar, herinnert aan deze illustere bewoner. Nu privé-woning.

Vrij hoog en rijzig enkelhuis in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak. Wellicht ontpleisterd bakstenen parement op een hardstenen plint. Sobere gevelafwerking beperkt tot een cordonlijst en een brede houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Getoogde muuropeningen. Fraaie voordeur met bewaard houtwerk in kenmerkende eclectische stijl gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten aan twee treden. Zijpuntgevels afgewerkt met een steeds zeldzamer wordende beraping; vrijstaande rechterzijde met twee wit omrande zoldervenstertjes. Tot slot, rechts aanpalend volume verbouwd tot garage.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 84, 94.
  • COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 2 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 15, 1984, p. 55-59.