Bioscoop Cinema Moderne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bioscoop Cinema Moderne

Beschrijving

Voormalige cinemazaal "cinema Moderne", heden snookercafé "Toon's New Evergreen". Volgens bouwaanvraag ontworpen in 1946 door Zeelse architect Joseph De Paepe. Gebouwd ter vervanging van reeds bestaande cinemazaal op dezelfde locatie, die sinds 1914 door diens vader ingericht was in de vroegere schrijnwerkerij Van Hille.

Beeldbepalend modernistisch getint gebouw in het midden van de straat en recht tegenover de Kloosterstraat. Breed gebouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak gemarkeerd door overluifelde bel-etage en zijdelings begrensd door massieve afgeronde hoekpartij. Contrastwerking versterkt door verticaal geplaatste bruingeglazuurde tegels op de hoeken ten opzichte van het geel baksteenparament met schuine lintvoegen op de bovenste verdiepingen. Verdiepte inkom op de begane grond met deels behouden oorspronkelijke klapdeuren.

• BOONE L. 2004: Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 35, 212-213, 251-252.