Heilige Ritakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Ritakapel

Beschrijving

Noordoostelijk georiënteerde kleine wegkapel, deels gebouwd op een overwelfde gracht waardoor de kapel heden een beetje naar rechts verzakt. Volgens de literatuur als dank opgericht door de familie Cesar De Wandel Baeyens en op 15 juni 1950 door de pastoor ingezegend. Eenvoudig bakstenen kapelletje met rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak (pannen) met bruin geschilderd houtwerk. Vlakke koorsluiting en blinde gevels. Laag rondboogvormig deurtje met offerbusgleuf in een geprofileerde bakstenen omlijsting. Daarboven een gevelsteen met ingekerfd opschrift "H. Rita/ hulp der hopelozen/ bid voor ons" onder een gemetst kruis in de puntgeveltop.

Interieur

Wanden en afgeknot plafond bekleed met bruin getinte planchetten. Geel, rood, groen en grijs gevlamde tegelvloer. Gemetst altaar met centraal een gepolychromeerd Heilig Ritabeeld. Tot slot een Sint-Benedictusbeeld op een houten console en twee bidstoelen.

• SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 80.