erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
84149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84149

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen. Achterin gelegen boerenwoning haaks ingeplant ten overstaan van de straat, voorheen omwald en ommuurd. Erf heden deels verkaveld.

Ruim verankerd bakstenen breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen). Hardstenen gevelsteen boven de plint rechts van de voordeur met opschrift: "E.F. De Beule/ J. Heirman/ 1851" verwijzend naar het bouwjaar en de bouwheren. Volgens de literatuur later eigendom van de familie Pannekoek – Baele en na de jaren 1930 bezit van de familie Roels – Herweghe die grond afstonden voor de bouw van de nabijgelegen Onze-Lieve-Vrouw van Banneuxkapel.

Behouden kenmerkende hardstenen deuromlijsting in neoclassicistische stijl, met pilasters op neuten afgedekt door rechte kroonlijst op architraaf in de zuidelijk georiënteerde erfgevel, illustratief voor de bouwperiode. Evenzo voor de twee ovale oculi in de rechter zijpuntgevel (straatzijde). De sterk verlaagde vensters in gecementeerde omlijstingen doen echter afbreuk aan het oorspronkelijk voorkomen. Deels verhard voorerf toegankelijk via een ijzeren voetgangershekje en een tweedelig ijzeren hek met flankerende hardstenen schamppalen tussen de aan de straat palende bijgebouwen (voormalige stallen met bakoven en koetshuisje). Midden 19de-eeuwse aanhorigheden met een blinde muur aan de straatzijde. Kop- en erfgevels voorzien van decoratief metselwerk en fraaie rondbogige muuropeningen onder een druiplijstje met blind boogveld.

  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 36.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.