Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa met voortuin, volgens bouwaanvraag van 1938, naar ontwerp van de Zeelse architect Adolf Keppens in opdracht van Paul Troch. Lage gemetste voortuinafsluiting in zelfde materialen en kleur als het woonhuis, met twee gesmeed ijzeren hekkens in art-decostijl. Wat achterin gelegen geel bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder een overstekend pannen schilddak. Links, een aangebouwde lagere garage onder zadeldak.

Architectuurrealisatie typerend voor de voor-oorlogse villabouw van architect Keppens. Evenwichtig ontwerp met verspringende volumes (ronder erker in de voor- en rechthoekige in de zijgevel) aan de straatzijde extra gemarkeerd door de uitgebouwde schouw. Zeer verzorgd decoratief metselwerk versterkt door de verwerking van verschillende kleuren ter accentuering van postamenten, deur- en vensteromlijstingen. Wisselend gebruik van strakke rechthoekige vensters ten opzichte van ronde vensters en dito verdiepte deur met art-decogetint loodglas.

• BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 264).