Kapel van de Heilige Wivina

Beschrijving

Kapel van de Heilige Wivina, ook gekend als de "Bal-kapel" refererend aan de bijnaam van de stichtster.

Voormalig woonhuisje, minstens sedert 1887 kapel van de Heilige Wivina. Begin 19de eeuw woonhuis van de familie Vercauteren. Sophie Van Nuffel alias "Marie Bal", dochter van Joanna Van Nuffel en echtgenote van Egidius Vercauteren, legateerde de woning bij haar overlijden in 1887 aan Benjamin De Nil, bestuurder der katholieke scholen van Sint-Gillis-bij-Dendermonde, met de opdracht het woonhuis als kapel te laten dienst doen. De literatuur is niet éénduidig of de woning ook reeds voor haar overlijden in 1887 als bedehuisje was ingericht.

In 1907 kocht deken De Stoop het kapelletje en in 1922 werd het overgemaakt aan de parochiale werken van Zele. Omstreeks 1936 werden voor een eerste maal herstellingswerken uitgevoerd door deken De Keukelaere in samenwerking met de Boerinnenbond en de wijkbewoners. Het dak van de kapel werd vernieuwd, het torentje hersteld en de gevels werden bezet en geschilderd. Boven de deur werd een herdenkingssteen ingemetseld. De kapel werd op 13 juni 1937 plechtig heropend. In 1978 werd de kapel een tweetal meter verkleind. Eind 1988 was de kapel in een zeer slechte staat en werd het grondig gerestaureerd door vrijwilligers. Op 11 juni 1989 werd de kapel opnieuw plechtig ingehuldigd, confer herdenkingsplaatje op de gevel.

Rechthoekige kapel met vlakke koorsluiting onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met kleine houten dakruiter, bekroond met ijzeren kruis. Gecementeerde gevel, aan de straatkant met twee rondboogvensters en rechthoekige deur, voorts blinde gevels. Links, geaccentueerde deurtravee in een vlakke uitspringende omlijsting hoger opgetrokken in een puntgeveltje en voorzien van een vernieuwde rechthoekige deuropening. Op de arduinen latei staat het opschrift: "Herinnering aan het 25 jarig bestaan van den boerinnenbond 1911-1936". Erboven in geveltop, rondboogvormige beglaasde muurnis met beeldje van de Heilige Wivina en plaatje met opschrift "H. Wivina/ B.V.O.".

Interieur

Sober en volledig vernieuwd interieur. Gedrukt gewit bepleisterd gewelf met twee ijzeren trekstangen. Houten altaar met marmeren blad met centraal het gepolychromeerd beeld van de Heilige Wivina en een plaasteren Mariabeeld. Links en rechts in de hoek op een houten tablet, beelden van het Heilige Hart van Jezus en het Heilige Hart van Maria.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 50.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 6-7.