• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Beeldbepalend burgerhuis op de straathoek met Lokerenbaan en Moerstraat met merkwaardige spievormige plattegrond en afgeronde brede hoek. Woonhuis volgens oude prentbriefkaarten teruggaand op een kleiner gebouw met afgeronde hoek toebehorende aan de jutefabriek "La Zéloise". Circa 1912 eigendom van brouwer Joseph Temmerman. Vóór 1931 verbouwd tot gebouw met art-decostijlelementen, sterk gelijkend op woning Stationsstraat nummer 4, en bewoond door Honoré Van Malderen. Op een later tijdstip, oorspronkelijke gevelafwerking van imitatiebossage gewijzigd én puntgeveltop in linker venstertravee verwijderd en vervangen door dakvenstertje. Heden ingericht als burelen van de Koninklijke Belgische Duiven Bond – Vlaamse Afdeling.

Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën + brede afgeronde hoek onder een afgeknot schild- en tentdak met verspringende daknok. Voorgevel aan de Stationsstraat verticaal geleed door lisenen en gemarkeerd door een brede segmentbogige erker op console in de linker travee. Aflijnende gekorniste houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Vlak bepleisterde beige gevelafwerking met een omlopende fries met gestileerd floraal motief op een hardstenen plint. Houtwerk vernieuwd met uitzondering van de zeer verzorgde dubbele deur in eclectische stijl met decoratief traliewerk en beglaasd bovenlicht. Groot rondboogvormig traphalvenster met glas in lood in de achtergevel aan de Moerstraat, met hogerop een jonger toegevoegd boogvormig daklicht.

Interieur

Indeling en plattegrond behouden, maar aankleding grondig gewijzigd door omvorming tot burelen. Nog een aantal interieurelementen zoals parket, trap en traphalvenster behouden.

• DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 68-69.