Woning Rosseels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Rosseels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gekend als woning Rosseels. Opgetrokken in 1866 (zie kadasterarchief) voor de familie Bosteels – De Smedt (volgens literatuurgegevens), wellicht gelijktijdig met de vergroting van het aanpalende pakhuis (rechts). Pas na 1870 door erfenis eigendom van de familie Rosseels. Tot dit domein behoorde voorheen ook een ijskelder en de zogenaamde Scheldeschuur.

Eenvoudige baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links geflankeerd door een poortgebouw onder een doorlopende aflijnende houten kroonlijst op modillons. Zeer sobere gevelafwerking waarvan de oorspronkelijke fries in stucwerk en de bepleistering van het poortgebouw inmiddels werd verwijderd. Een plint van bruin geglazuurde tegels werd toegevoegd. Voorts deels beluikte licht getoogde vensters; een rechthoekige voordeur met geprofileerde hardstenen omlijsting. Brede omlijste rechthoekige poort aan twee schuin geplaatste schamppalen.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 86, 94.
  • DE WILDE, I., Brochure Open Monumentendag 1997 Zele-Berlare, s.d. (1997).