• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalig burgerhuis van Petrus De Smedt en Melanie Burm, respectievelijk zoon van Jan-Baptist De Smedt, eigenaar van “Den Anker”, en dochter van olieslager Philip Burm. Volgens datumsteen in deurlatei woning in 1837, gelijktijdig met aanpalend pand nummer 34, opgetrokken. Bouw in 1841 kadastraal genoteerd. Eertijds voorzien van dezelfde bepleisterde gevelafwerking en doorlopende pannen dakbedekking (confer prentbriefkaart en briefhoofd van de firma "Charles-Louis De Smedt & Cie"). In de tweede helft van de 20ste eeuw verbouwd (onder andere gewijzigde vensteropeningen) en opgesplitst in twee wooneenheden. Oorspronkelijk lager rechter aanbouwtje eveneens omgevormd tot extra volume van twee traveeën met inkom voor een kunstgalerij in nummer 30.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, van vier traveeën en twee bouwlagen, inmiddels met ontpleisterde voorgevel op een hardstenen plint. Oorspronkelijke voordeur gevat in een zeer kenmerkende neoclassicistische hardstenen omlijsting met een kroonlijst op consoles aan een bordes van twee treden. Voorts rechthoekige vensteropeningen, in nummer 30 met hardstenen bovenlateien.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 86, 94.
  • DE WILDE, I., Brochure Open Monumentendag 1997 Zele-Berlare, z.p., z.d. (1997).