• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Verzorgd burgerhuis met poort in eclectische stijl volgens bouwplan van 1924 naar ontwerp van architect Joseph Van Bogaert (Lokeren) en gebouwd in opdracht van A. Burm-Janssens. Achteraan vergroot en heden opgedeeld in meerdere woonéénheden. Gebouwd op de plaats van de bedrijfsgebouwen van de vroegere jeneverstokerij Bernard Bosteels die vanaf circa 1818 eigendom van verschillende families werden, namelijk De Smet, Van der Moeren, Gheldof, Burm en Cooreman en onder meer als olieslagerij werden gebruikt.

Deels vrijstaand ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak met twee dakvensters. Toegankelijk via een rechts aanpalende brede poort onder een gebogen schermgevel met siersluitsteen. Baksteenbouw op een hoge hardstenen plint, afgewerkt met witgeschilderde gecementeerde banden en vlakke vensteromlijstingen. Breder rechter vensterrisaliet gemarkeerd door verticaal ledende lisenen. Voorgevel voorts verfraaid met spiegels en lekdrempelconsooltjes onder rechthoekige vensters in de borstwering, boven de plint én onder de aflijnende houten kroonlijst op modillons. Schrijnwerk niet meer oorspronkelijk.

• BOONE L., Stokerij Rubbens – Anno 1817, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 26, 1995, p. 54-56.