Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Ruim herenhuis tegenover de Sint-Ludgeruskerk, sinds de jaren 1960 opgedeeld in twee handelszaken en heden café "Sjamrock" en bakkerij D'Hondt. Teruggaand op de brouwerswoning Nelis (tot 1829), vervolgens woning veearts Van Haeken en meest gekend als "huis Rosseels" van handelaar Leon Rosseels. Aanvankelijk grote woning in neoclassicistische stijl met L-vormige plattegrond, traditionele dubbelhuisopstand en poortdoorrit aan de linkerzijde (zie oude prentbriefkaarten). Volledig onderkelderd gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met overstekende kroonlijst. Stilistisch te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw, herkenbaar aan het uitspringende middenrisaliet (voorheen met voordeur) én aan de rechthoekige bovenvensters met afgeronde hoeken met typisch schrijnwerk. Volume en plattegrond behouden, maar oorspronkelijke gevelafwerking (bepleistering) verwijderd en benedenverdieping verbouwd. Binnenaankleding en indeling door de opsplitsing in twee nieuwe zaken eveneens grondig gewijzigd. Met uitzondering van een aantal decoratieve elementen zoals fraai gestucte plafonds die dateren uit de bouwperiode. Niettegenstaande deze ingrijpende verbouwingen is deze herenwoning illustratief voor de vroegere bouwstijlen en -niveau op het historische marktplein.

• BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 145, 197.
  • QUINTYN E., De Markt ten gronde, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 27, 1996, p. 158.