Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Beeldbepalend burgerhuis nabij de straathoek. Gebouwd in 1905 als privéwoning in opdracht van vlashandelaar, nijveraar en bierbrouwer Joseph Temmerman die in de onmiddellijke omgeving ter hoogte van de huidige gemeentelijke openbare bibliotheek en het achterliggende dienstencentrum, in 1903 de brouwerij "De Croon" had opgericht.

Voormalig brouwershuis met herenhuisallures gerealiseerd door schrijnwerker Philemond Ravyts (Zele) in eclectische stijl. Hoge lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Zeer verzorgd en evenwichtig gevelontwerp en dito materiaalgebruik. Markerende uitspringende rechter deurtravee met hardstenen balkon op voluutvormige consoles op de bel-etage. Dubbele deur met fraai houtwerk en glas-in-loodbovenlicht, gevat in een geprofileerde omlijsting aan een bordes van drie treden. Parement van rode baksteen met knipvoegen verlevendigd door de verwerking van blauwe hardsteen (in de hoge sokkel, de geprofileerde vensteromlijstingen, cordonlijsten en platte banden) én fraaie tegelfriezen met floraal motief. Gevelbeëindiging door gekorniste houten kroonlijst op tandlijst en modillons.

Interieur

Oorspronkelijke indeling en aankleding met neoclassicistische en art-nouveaustijlelementen grotendeels behouden. Vrij monumentale traphal met bordestrap waarvan de trappaal uitgewerkt is als een geprofileerde baluster met slangmotief. Aan de linkerzijde twee achter elkaar gelegen salons nog voorzien van de oorspronkelijke gestucte plafonds, marmeren schouwmantels, binnendeuren met onder meer de symbolen van het brouwersambacht in het glaswerk.

Achteraan vergroot met jonger volume.

• BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 211-213).
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 203-204).
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 “Zorg en zin voor kleur”, Zele, 1996.