Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, ingeplant op een omhaagd perceel met kasseibestrating rondom.

Wegkapel gebouwd in 1953 naar ontwerp van architect Robert De Brabander (Zele) onder impuls van onderpastoor Eerwaarde Heer Scheire, op grond geschonken door de familie Amelot en bekostigd door de buurtbewoners. Bedehuisje gelegen in de nabijheid van een verdwenen oude wegkapel die zich volgens historisch kaartmateriaal op het einde van de 18de eeuw op de splitsing met de Adolf Van der Moerenstraat situeerde.

Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (pannen), op de vier hoeken met bakstenen steunbeer. Voorgeveltop bekroond met ijzeren kruis. Boven gebogen deur, ingemetste arduinen steen met opschrift "O.L.V. van Fatima B.V.O." en ingemetst arduinen kruis. Twee spitsboogvormige vensters met gesmeed ijzeren traliewerk in de zijgevels.

Interieur

Licht groen geschilderd houten spitstongewelf op lijst met getrapte consooltjes, aan de lijst hangen verschillende ex-votoplaatjes. In koorwand spitsboogvormige nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Gemetst altaar met arduinen blad en arduinen steen met opschrift "Toewijding van Langevelde aan O.L.V. van Fatima". Glas in lood met groen en geel glas.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 235).
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 51-53.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 18.