Brouwerswoning met brouwerij

Voormalig brouwershuis met bijhorende brouwerij, heden bieruitzetterij "De Bus".

Ambachtelijke brouwerij, later met mouterij in 1851 door Lodewijk Théodore Gheldof – Stefanie Haderman opgestart. Verder uitgebaat door familieleden Gheldof en bij toetreding van aangetrouwde zoon Paul De Bus in 1904 merknaam "De Ster" aan brouwerij toegevoegd. Gebouwen heropgebouwd na brand in 1907. Vervolgens vergroot in 1915 en voorzien van elektrische drijfkracht in 1921. Na stopzetting van brouwactiviteit in 1933 omgevormd tot bieruitzetterij.

Aanvankelijk brouwershuis van drie traveeën van circa 1870, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele) aangepast, uitgebreid en dak verhoogd. Binnenindeling volledig gewijzigd. Begrenzing oorspronkelijk volume nog duidelijk zichtbaar in de achtergevel. Heden ruim herenhuis met L-vormige plattegrond van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien pseudomansardedak in eclectische stijl. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijstje en klossen. Uitgebouwd linker zijrisaliet met voordeur onder driezijdige erker op zware hardstenen rolconsole. Hogerop hardstenen balustrade voor een spiegelboogvormig uitgewerkt drieledig dakvenster. Rechts, overdekte poortdoorrit met twee flankerende schamppalen, toegang tot de achterliggende overblijvende brouwerijgebouwen (nummer 13). Bepleisterde voorgevel, op de bovenverdieping met horizontale banden, rijkelijk gedecoreerd met stucwerkversiering in de borstwering, het hoofdgestel en de bovenvensteromlijstingen. Hardstenen plint, dito geprofileerde omlijstingen voor vensters en deur op de begane grond. Zeer verzorgd schrijnwerk met sierlijk ijzerwerk in de eclectische voordeur. Sobere bakstenen achtergevel met toegevoegde afgeschuinde venstertravee ter hoogte van het vroegere bureel.

Haaks op de woning, lagere aanbouw van drie + zes traveeën van respectievelijk twee en één bouwlaag onder plat en pannen zadeldak. Een pittoresk dakkapelletje verleent het tweede volume een cottage-allure. Daarachter aangebouwde, deels overluifelde opslagruimte in voormalig begin 20ste-eeuws bedrijfsgebouw en stal met opschrift "acieries de longwy 180 p.n" in latei boven troggewelfde huidige garage.

Daar tegenover, ten noorden, in de as van de doorrit, vrijstaand tweeledig onderkelderd bakstenen bedrijfsgebouw deels uit het begin en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee niveaus met afgeronde hoektravee, baksteenfriesje, mouttoren onder schilddak met trekschouw én grote vierkante schoorsteen ter hoogte van de vroegere stookplaats. Installaties niet meer ter plaatse.

• BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek 29, 1998, p. 187-192.