Bankkantoor met woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankkantoor met woning

Beschrijving

Straathoek markerend voormalig bankkantoor (nummer 2) met "bestuurderswoning" (nummer 4) in art-decostijl. Gelegen tegenover de likeurstokerij Rubbens en in opdracht van de uitbaters Jean en Benoit Rubbens in 1925 door architect Adolf Keppens (Zele) ontworpen. Uitgevoerd door aannemer Karel Keppens en schrijnwerker Leon Van den Hof. Aanvankelijk bestemd voor de Kredietbank, later de Bank van Brussel, in 2004-2005 gerestaureerd door familie Fobe – Rubbens.

Complex van twee bouwlagen samengesteld uit woning van drie traveeën en kantoor van drie + afgeschuinde hoek + één travee onder doorlopend afgewolfd zadeldak met mechanische pannen. Gevelontwerp bepaald door hoger oplopend poort- en vensterrisaliet met respectievelijk een kepervormig en recht dakvenster tussen begrenzende lisenen. Extra gemarkeerd door de plaatsing van vensters en poort met afgeschuinde bovenhoeken en contrasterend met de overige rechthoekige muuropeningen. Parement van rode baksteen verlevendigd door de verwerking van hardsteen (voor plint, lekdrempels, hoekblokken), geglazuurde baksteen (voor hoofdgestel en lisenen) en fraai smeedwerk in de tweedelige beglaasde poort. Geometrische art-decomotieven onder meer in de kepervormig uitgewerkte vensterlateien, de gestileerde uitgelengde modillons onder de ver overstekende houten kroonlijst, de inkomdeur van nummer 4 en de reliëfdecoratie in de poort.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 254-255.