erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Joris

bouwkundig element
ID
84068
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84068

Juridische gevolgen

Beschrijving

Moderne kerk, gebouwd in 1958-1961 door I. Lavigne, aanleunend bij de religieuze architectuur van het interbellum. De plattegrond beschrijft een driebeukige kerk met brede middenbeuk en smalle zijbeuken, een transept van een travee, en een koor van een travee met vlakke sluiting, een portaal tegen de voorgevel en een vrijstaande, vierkante toren, rechts van het schip; sacristie aangebouwd tegen de achtergevel van het koor. Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Zadeldaken (leien); tentdak (leien) voor de toren. Spitsbogige muuropeningen: drielichten en in hardstenen omlijsting opgenomen portaal.

Interieur: overdekking door middel van een bepleisterd spitstongewelf op bakstenen gordelbogen. Bakstenen spitsboogarcade tussen midden- en zijbeuken.

  • GEUKENS, B. 1977: Fotorepertorium van het meublilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Borgloon, Brussel-Sint-Truiden, 16.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Joris [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84068 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.