Huize Magnolia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Magnolia

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Magnolia

Beschrijving

Burgerhuis met omringende tuin, nu zogenaamd "Huize Magnolia". Teruggaand op een sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande woning, toenmalig bezit van Lieven Bernard De Beule, burgemeester (1849-1877) van Overmere. Circa 1900 eigendom van de familie Van de Broeck-Coppieters. Theofiel Van den Broeck was eigenaar van een losplaats van schepen aan Zele-Dijk. Later eigendom van de familie Gregoire. J. B. Gregoire startte in 1850 een wagenmakerij in Berlare, door zijn opvolger uitgebreid tot staalgieterij. Roger Gregoire vestigde in 1957 het geëvolueerde familiebedrijf in de Molenstraat 20 te Overmere.

Alleenstaand burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nieuwe pannen), uit de 19de eeuw. Verankerde gewitte lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand geaccentueerd door het licht uitspringende centrale deurrisaliet en horizontaal geleed door geprofileerde puilijst. Volgens oude prentkaart voorheen zijdelings begrensd door imitatie hoekkettingen, jongere cementering met schijnvoegen en platte banden rond de bovenvensters. Rechthoekige vensters met diamantkoppen en thans met T-ramen, nieuwe persiennes op de begane grond. Rechthoekige voordeur voorheen met tussendorpel, nu een vensterdeur. Gewijzigd interieur.

Achterin gelegen fabrieksgebouw, aanvankelijke textielfabriek opgericht in 1946-1947 naar ontwerp van architect L. Van Kerckhove (Lokeren) door nijveraar O. Baert afkomstig van Lokeren. Sinds 1957 in gebruik als constructiebedrijf van land- en tuinbouwmachines Gregoire. Herhaaldelijk aangepast bakstenen fabrieksgebouw, deels onder raekemdaken. Behouden ronde bakstenen fabrieksschoorsteen.

• Gemeentearchief Berlare, Overmere, 874.1, Bouwvergunning van 15.10.1946.
  • Een eeuw Overmere in beeld 1900-2000, Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 4, 2000, p. 173.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 36, 143.
  • STEVENS R., Vijf generaties Gregoire bouwen machines voor land- en tuinbouw, Heemkundige Kring Overmere, XIX, 1, 2001, p. 3-7.
  • VAN WAELVELDE W., De bewoners van het “Groot Huys”, Heemkundige Kring Overmere, III, 4, 1985, p. 108.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

Het reeds herhaaldelijk aangepast bakstenen fabrieksgebouw onderging nog verdere wijzigingen en de ronde bakstenen schoorsteen verdween. De oorspronkelijke erfgoedwaarde ging hierbij verloren.

Auteurs: Jacobs, Els