Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Ingeplant langs de rijweg met noordelijk gerichte voorgevel aan Kasteelwegel. Wegkapel opgericht door advocaat Casimir De Geyter in 1841, geboortejaar van zijn dochter. De familie De Geyter bewoonde het nabij gelegen "Groot Huys".

Kapel aangegeven op de kaart van Ph. Vandermaelen (1847-48) en als kleine constructie op de atlas der buurtwegen van Overmere (1843-1844). Bakstenen wegkapel op rechthoekig grondplan onder een zadeldak (pannen), wellicht gedeeltelijk al vernieuwd of hersteld. Witgeschilderde gevels op gepikte plint. Voorpuntgevel met ijzeren topkruis. Brede rechthoekige deur geflankeerd door pilasters met een getrapt bakstenen kapiteel. Vleugeldeur met sierlijk getraceerde deurlichten. Beide zijgevels bevatten een rondboogvormig venstertje.

Interieur. Gemetst altaar met polychroom plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes geplaatst in een ondiepe nis.

• Documentatiecentrum Heemkundige Kring Overmere, (De Geest J.), Van Kasteel tot gemeentehuis (I-VI), Het Volk, 1958 (krantenknipsels).
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p.80.
  • VAN WAELVELDE W., De bewoners van het "Groot Huys", Heemkundige Kring Overmere, III, 4, 1985, p. 102.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

De wegkapel werd omwille van wegenwerken in 2009 afgebroken en heropgebouwd in het park van het Verviershuis en plechtig ingehuldigd op 7 mei 2011.