• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met haaks op de straat ingeplant boerenhuis en bijhorend bedrijfsgebouw parallel aan de straat, beide deel uitmakend van een constructie in L-vorm. In de oksel werd het gedeelte met bakoven, aardappelkelder en schuurpoort gesloopt en vervangen door nieuwe woning begin jaren 1990. Hoeve naar verluidt opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778) en volgens kadastergegevens in 1835 vergroot.

Zuidelijk gerichte boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Nu onbeschilderde verankerde baksteenbouw, voorheen gewitte voorgevel. Rechthoekige vensters onder houten latei op arduinen dorpels, voorzien van diefijzers. Deur tussen posten van gesinterde baksteen en met bovenlicht voorzien van decoratieve ijzeren tracering onder houten latei. Achtergevel op gecementeerde plint voorzien van rechthoekige vensters met diefijzers gevat in gecementeerde omlijsting en getoogd deurtje. Opkamervenster boven kelder.

Interieur van onbewoond boerenhuis met behouden indeling, naar verluidt nog aanwezige balklagen met jaartal achter bekleding, twee open haarden, ontpleisterde hoekschouw in opkamer en oude binnendeuren.

Ten oosten lage stalvleugel naar verluidt circa 1935 vervangen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met geknikte dakoverstek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena