Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Beschrijving

Parochiekerk, ingeplant naast plein grenzend aan de noordzijde van de Kouterstraat, met voorliggende parking. Gebouwd op de plaats van afgebroken hospitaal, annex wees- en ouderlingentehuis geleid door de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo en gekend als "Oud Hospitaal" (zie straatinleiding Koevliet). Bouw van dit complex werd respectievelijk gestart in 1829 en stapsgewijs uitgebreid vanaf de jaren 1838 tot en met het begin van de 20ste eeuw. Eerste hospitaalkapel toegewijd aan de Heilige Vincentius à Paulo ingezegend op 12 juli 1841, vergroot in 1877, afgebroken in 1906 en herbouwd in 1908 (naar ontwerp van architect Alphonse Depauw uit Lokeren), in 1956 verheven tot openbare kapel en in 1963 gebruikt als voorlopige kapel van de pas opgerichte nieuwe Kouterparochie. Uiteindelijk afgebroken circa 1968 in functie van een nieuw kerkgebouw.

Modern kerkgebouw gekenmerkt door ronde aanleg, geel bakstenen laagbouw met plat dak en vrijstaande open campanile in ijzerskeletbouw aan de Kouterstraat. Opgericht in 1970-1971 naar ontwerp van architecten Paul Van Maele en Herman Van Acker (Zele). Ingemetste herdenkingssteen aan het portaal met vermelding "Christus is tot hoeksteen geworden (Hand. 4, 11) 16 oktober 1971". Inwijding op 8 oktober 1972 door monseigneur Van Peteghem.

Interieur

Oplopende opstelling van houten zitbanken in cirkelvorm en omlopende galerij met bovenlichten. Altaar en doopvont verlicht door glazen koepel. Tegen de wand van het koor, tabernakel van het atelier Artificium-Carl De Mayer (Antwerpen) en orgel, aan de wand hangt een bronzen kunstwerk van de verrezen Christus van kunstenaar Fonck. Twee reeksen glasramen, vier kleine abstracte glasramen bij de ingang, gesigneerd Meersman Aalst 1972, en een reeks van zeventien glasramen in de bovenlichten naar ontwerp van Ingrid Meyvaert en uitgevoerd door het atelier Mestdagh in 1988 naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de parochie. Eveneens in 1988 plaatsing van 24 schilderijen van Pros Putteman met taferelen uit het leven van Maria in Vlaanderen. Orgel van Patrick Collon (Brussel).

• COENE F., e.a., 1200 jaar Zele, Zele, 1999, p. 445.
  • DAUWE G., In vreugde dienstbaar 1830-1980, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 11, 1979-1980, p. 11-29).
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 “Zorg en zin voor kleur”, Zele, 1996.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 62.
  • Toeren Tussen Torens, Infobrochure Zele - Berlare 20.9.’92, p. 2.