• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Ingesloten achterin gelegen en aan het gezichtsveld onttrokken burgerhuis aan een met gras begroeid voorerf met bedrijfsgebouw, bereikbaar via een overbouwde gekasseide doorrit aan de straat. Teruggaand op de hoeve van Jozef Verdonck. Circa 1912-1913 omgevormd tot burgerhuis naar ontwerp van architect Joseph De Paepe (Zele) in opdracht van de familie Troch.

Ruim dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak verfraaid met drie dakkapellen met sierlijk uitgewerkt houtwerk. Evenzo voor de aflijnende houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Opgetrokken in eclectische stijl en bepaald door het zeer verzorgde parement van gele baksteen met geglazuurde blauwe en witte horizontale banden, ontlastingsbogen en lekdrempelversieringen. Uitspringend deurrisaliet met beglaasd boven- en tweedelig deurlicht met ijzerwerk onder een ijzeren I-latei met rozetten, zeer herkenbaar voor de bouwperiode. Ten westen, ingekort wagenhuis onder pannen zadeldak met dakoverstek onderbroken door hoog dakvenster met laadluik. Voorts gewitte gevels op gepikte plint.

Aan de straat, bedrijfsgebouw van circa 1888 van anderhalve bouwlaag waarvan het linkergedeelte in opdracht van de familie Troch in 1935 verbouwd werd tot een afzonderlijke woning nummer 33. Gewitte baksteenbouw op een hoge gecementeerde plint. Doorlopend pannen zadeldak. In rechter zijtravee brede poortdoorrit onder laadluikje met beeldnisje. Getoogde muuropeningen gedicht.

• BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 212.
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.